شاید شما هم شنیدهاید که برای راهاندازی یک وبسایت حتماً به یک دامنه یا دامین یا دومین (Domain) احتیاج دارید. دامنه آدرس وبسایت شما است که افراد در مرورگر برای بازدید سایت شما تایپ میکنند. اما بگذارید بهطور دقیقتر به جواب سؤال دامنه چیست بپردازیم. اینترنت شبکهی عظیمی از رایانهها است که از طریق شبکه جهانی کابلها به هم متصل شدهاند. در این شبکه هر رایانه میتواند با رایانههای دیگر ارتباط برقرار کند. برای شناسایی آنها به هر رایانه یک آدرس IP اختصاص داده میشود. IP یک سری اعداد است که یک کامپیوتر خاص را در اینترنت مشخص میکند. البته هر IP بصورت اشتراکی برای صدها وبسایت مورد استفاده قرار میگیرد. حتی اگر در نظر بگیریم که هر وبسایت از یک IP استفاده کند بازهم به خاطر داشتن یک آدرس IP بسیار دشوار است. دامنه برای حل این مشکل به وجود آمد. اگر میخواهید وارد یک وبسایت شوید، دیگر احتیاجی به رشتههای طولانی اعداد نیست. در عوض میتوانید با تایپ نام دامنه در مرورگر خود، از سایت بازدید کنید. به عنوان مثال: www.iNetworkWeb.com
دامنه چگونه کار میکند؟
هنگامی که دامنه را در مرورگر خود وارد میکنید، ابتدا درخواستی را به شبکه جهانی سرورهایی که سیستم نام دامنه (DNS) را تشکیل میدهند ارسال میشود. سپس این سرورها، سرورهای مرتبط با نام دامنه (سرورهایی که توسط شرکت میزبان اداره میشوند) را جستجو میکنند و درخواست را به آنها ارسال میکنند. شرکت میزبان درخواست شما را به رایانهای که وبسایت روی آن قرار دارد یا همان وبسرور ارسال میکند. سپس وبسرور صفحهی سایت و اطلاعات آن را دوباره به مرورگر کاربر ارسال میکند و سایت برای شما نشان داده خواهد شد.
انواع دامنه
نام دامنه دارای بسیاری پسوندهای مختلف است. در حال حاضر محبوبترین پسوند .com است. اما گزینههای بسیار دیگری مانند org ، net ، info ، ir و… وجود دارد که باید با آنها آشنا باشید. بهتر است نگاه دقیقتر به انواع دامنه بیاندازیم.
دامنه سطح بالا یا TLD
دامنه TLD پسوندهای دامنه عمومی هستند. این پسوندها در بالاترین سطح در سیستم نام دامنه ذکر شدهاند. صدها TLD وجود دارد. معروفترین آنها Com ،Org و Net هستند. سایر TLDها کمتر شناخته شدهاند. مانند Info یا Biz.
دامنه سطح بالای کد کشور یا ccTLD
دامنه سطح بالا کد کشور یا ccTLD نام دامنه خاص کشور است که با پسوند کد کشور نمایش داده میشود. مانند .UK برای انگلستان یا .IR برای ایران. این نوع دامنه برای سایتهای استفاده میشوند که میخواهند مخاطب یک کشور خاص را هدف قرار دهند.
دامنه سطح بالای حمایت مالی یا sTLD
دامنه sTLD دستهای از دامنههای TLD هستند که دارای یک اسپانسر از یک انجمن خاص هستند. به عنوان مثال .edu که برای پسوند برای سازمانهای مرتبط با آموزش و پرورش است.
انواع پسوند دامنه ملی
همانطور که میدانید دامنه IR، دامنهی ملی کشورمان است. مسئولیت ثبت این دامنه بر عهدهی ایرنیک به آدرس www.nic.ir میباشد. اما بهتر است نگاهی بندازیم به دیگر پسوندهای دامنه ملی کشورمان که در زیر مختصر توضیح دادهایم.
Co.ir: برای شرکتها و نمایندگیهایی که دارای مدارک احراز هویت هستند. Co در این پسوند مخفف عبارت Company است.
Net.ir: این پسوند برای شرکتهای ارائه دهنده اینترنت مورد استفاده واقع میشود. Net در این پسوند مخفف کلمهی Network میباشد.
Ac.ir: برای مؤسسات آموزش عالی مانند دانشگاهها استفاده میشود. Ac کوتاه شدهی کلمهی Academic است.
ایران: این پسوند برای دامنههای کاملاً فارسی استفاده میشود.
Org.ir: برای شرکتها، مؤسسات و انجمنهای خصوصی و غیر انتفاعی است. Org مخفف Organization میباشد.
Gov.ir: این پسوند فقط توسط مراکز، بخشهای اجرایی مؤسسات و سازمانهای دولتی استفاده میشود. Gov نیز مخفف عبارت Governmen میباشد.
Id.ir: این پسوند جهت رزومه یا کسب و کار شخصی واقع شده است. فقط برای اشخاصی که ملیت ایرانی دارند میباشد. همچنین id نیز مخفف Identification است.
Sch.ir: پسوند sch برگرفته شده از عبارت School است. این پسوند برای مدارسی که دارای مجوز رسمی وزارت آموزش و پرورش هستند مورد استفاده واقع میشود.
تفاوت زیر دامنه، ادان دامنه و پارک دامنه
روی سرویس میزبانی وب خود فقط یک دامنه میتوان ثبت کرد؛ اما شما میتوانید روی دامنه اصلی خود دامنههای فرعی راهاندازی کنید. ممکن است برای افراد مبتدی کمی گیج کننده به نظر برسد که از کدام دامنهی فرعی در چه مواقعی باید استفاده کنند. در ادامه توضیح مختصری دربارهی هرکدام خواهیم داد.
زیر دامنه چیست؟ (Subdomain)
زیر دامنه یا Subdomain پیشوندی است که قبل از نام دامنه اصلی قرار میگیرد. زیر دامنه برای تقسیم و سازماندهی سایت مورد استفاده واقع میشود. شما برای تمام دامنههای خود میتوانید زیر دامنه استفاده کنید.
پارک دامنه چیست؟ (Alias domain)
دامنههای پارک شده روی دامنهی اصلی را پارک دامنه میگویند. از پارک دامنه برای استفاده همزمان از پسوندهای متفاوت با یک نام برای سایت استفاده میشود. به عنوان مثال دامنهی ما که iNetworkWeb.com است میتوانیم inw.ir را روی دامنه اصلی پارک کنیم. و زمانی که هر کدام از آدرس دامنهها جستجو شود، همان سایت ما نمایش داده خواهد شد.
ادان دامنه چیست؟ (Addon domain)
دامنهی ادان شده دامنهای است که روی هاست با یک دامنهی اصلی دیگر اضافه میشود، اما محتوایی متفاوت از دامنهی اصلی در معرض نمایش قرار خواهد گرفت. ادان دامنه توسط حساب دامنهی اصلی مدیریت میشود. همچنین برای هر ادان دامنه در مدیریت فایلها، پوشهی public_html انحصاری از دامنهی اصلی ایجاد میشود که محتوای دامنه ادان شده در آن آپلود شود.
چگونه بفهمیم یک دامنه متعلق به چه کسی است و در چه سالی ثبت شده است؟
چگونه دامنه ثبت کنیم؟
در حال حاضر بیش از 400 میلیون دامنه به ثبت رسیده است. هزاران نفر دیگر نیز هر روز ثبتنام میکنند. این به این معنی است که اکثر دامنههای خوب با کاراکترهای کوتاه ثبت شدهاند یا به زودی ثبت میشوند. به این ترتیب برای ثبت دامنه به یک ایده جذاب احتیاج دارید تا دامنهی شما عالی باشد. بهتر است دامنهای انتخاب کنید که پسوندهای مختلف از آن آزاد باشد بعنوان مثال پسوندهای ir و com آزاد باشند تا بتوانید هر دو را بگیرید و همچنین بتوانید بر اساس همان اسم دامنه در شبکههای اجتماعی مثل اینستاگرام حساب کاربری برای سایت خود ایجاد کنید.