API یک راه برای ارتباط و ادغام دو سیستم یا برنامه کاربردی است که به عنوان رابط برای بازیابی اطلاعات به کلاینت و سرور کمک می‌کند. پس REST API چیست؟ یک معماری برای بهبود عملکرد API است و اگر API بر اساس این معماری باشد به آن REST API گفته می‌شود. در این مقاله به مفهوم REST API و شیوه عملکرد آن می پردازیم. به این منظور ابتدا می گوییم REST API چیست و سپس به مزایای استفاده از REST API و ویژگی های آن می پردازیم.


API چیست؟

API یک پروتکل برای یکپارچه کردن نرم‌افزارهای کاربردی است و برای ارتباط بین درخواست‌کننده اطلاعات و ارائه‌دهنده آن به کار می‌رود و محتوای مورد نیاز هر دو را تولید می‌کند. برای مثال در وب‌سایت‌های هواشناسی، زمانی که یک کلاینت با ارائه آدرس یا کد پستی اطلاعات دما را می‌خواهد وب‌سرور مربوطه اطلاعات را به صورت حداکثر و حداقل درجه حرارت ارائه می‌دهد. رابط برنامه کاربردی که منجر به تولید این اطلاعات شده است را API می‌نامیم.

در واقع API واسطه‌ای برای برقراری ارتباط بین دو برنامه کاربردی است. به عبارت دیگر روشی است که نرم افزارها با یکدیگر تعامل برقرار می‌کنند و لایه‌ای پایین‌تر از ظاهر گرافیکی برای نمایش به کاربر است. برای درک بهتر مفهوم API، آن را واسطه‌ای بین کلاینت و سرویس‌دهنده که حالت‌های مختلف انتقال داده را برعهده دارند در نظر بگیرید. مانند پیش‌خدمت یک رستوران. API راهی مناسب برای به اشتراک‌گذاری منابع و اطلاعات با حفظ امنیت، کنترل و احراز هویت است و تعیین اینکه چه کسی به چه چیزی دسترسی دارد.

 

Rest API یا RESTful API چیست؟

قبل از به وجود آمدن معماری (Rrpresentational State Transfer) Rest API توسعه‌دهندگان از پروتکل SOAP برای بهبود عملکرد API استفاده می‌کردند. REST API توسط دانشمندی به نام روی فیلینگ ارائه شد که یک سبک معماری برای سیستم‌های ابر رسانه توزیع‌شده (Distributed Hypermeida Systems) مانند یوتیوب است (این سبک معماری باعث ایجاد روشی می‌شود که وب باید طبق آن عمل کند). یک API مطابق با سبک معماری Rest یک Rest API نامیده می‌شود. در واقع یک رابط برنامه‌نویسی کاربردی مطابق با این سبک از معماری است و برای تعامل با وب‌سرویس‌های Rest به کار می‌رود. Rest به معنای انتقال حالت بازنمایی است.

زمانی که درخواست کلاینت از طریق REST API انجام می‌شود، سرور یک وضعیت را متناسب با درخواست کلاینت نمایش می‌دهد. این اطلاعات به وسیله پروتکل HTTP با فرمت JSON، XLT ارائه می‌شوند. همانطور که می‌دانید HTTP (Hypertext Transfer Protocol) یا پروتکل انتقال فرا متن برای انتقال و نمایش داده‌ها در فضای وب به کار می‌رود. برای اینکه دقیقا بدانید REST چیست باید مطابق با معیارهای زیر باشد:

• یک معماری کلاینت سرور باشد که درخواست ها از طریق HTTP انجام شوند.

• ارتباط سرور- کلاینت بدون تابعیت (Stateless): هر درخواست جداگانه انجام می‌شود و در هر ارتباط، اطلاعات کلاینت ذخیره نمی‌شوند.

• پیام هایی که به کلاینت بازگردانده می‌شوند اطلاعات کافی برای توصیف نحوه پردازش را دارند.

• یک سیستم لایه‌ای که هر نوع سیستمی را پوشش می‌دهد.

• استفاده از Rest Api آسان‌تر از پروتکل‌های دیگر مانند SOAP است که الزامات خاصی دارد که این پروتکل را کند و سنگین می‌کنند. در مقابل Rest یک رابط برنامه کاربردی سریع، سبک و مقیاس‌پذیرتر است.

• REST، استاندارد دیگری از API برای دسترسی به اطلاعات پایگاه داده و تغییر آن اطلاعات است.

• وجود داده های قابل ذخیره‌سازی که ارتباط کاربر و سرور را ساده می‌کند.

• برای ارتباط میان دو وب‌سرویس یا اپلیکیشن استفاده می‌شود و مشخص می‌کند دستگاه‌های مختلف چگونه به هم دیگر متصل شوند. Api برای انتقال اطلاعات بین دو کلاینت یا وب سرور استفاده می‌شود.

• روش تبادل داده که این دو با یک دیگر ارتباط برقرار می‌کنند Json ،XML و غیره است.

 
همانطور که گفتیم در معماری REST API یک شیء از اطلاعات درخواستی کلاینت ایجاد شده و مقادیر همان شیء است که به کاربر ارسال می‌شوند. برای مثال کاربر درخواست خود مبنی بر دریافت اطلاعات بلیط‌های هواپیما امروز را ارسال می‌کند و پاسخ شیءی است که سرور حالت خاص از آن را ایجاد و ارسال می‌کند. که به این کار بازنمود (Representational) گفته می‌شود.


ضرورت استفاده از Rest API چیست؟

همانطور که گفتیم درخواست توسط کلاینت به وب‌سرور ارسال می‌شود. ممکن است بخواهید برای خرید و رزرو یک بلیط هواپیما آخرین اطلاعات از بلیط‌های موجود را بدست آورید و این داده‌ها نیز باید به‌روز باشند. شاید بپرسید این داده‌ها از کجا دریافت می‌شوند؟ داده‌ها از سرور دریافت می‌شوند. شما به عنوان کلاینت با استفاده از API، درخواست خود را به سرور ارسال می‌کنید و سرور پاسخ می‌دهد. داده‌ها از سمت سرور به صورت HTML برای کاربر ارسال می‌شوند اما اگر داده‌ها به صورت ساخت‌یافته و از طریق XML ،JSON به کاربر نمایش داده شوند بهتر و منظم‌تر است. استخراج اطلاعات پروسه پیچیده‌ای است که به تنهایی از طریق API امکان‌پذیر نیست و متدها و توابع زیادی نیاز است. REST API با ایجاد یک مجموعه داده مقادیر آن شیء را متناسب با درخواست کاربر برای کلاینت ارسال می‌کند.


Rest API چگونه کار می‌کند؟

API مجموعه قوانینی دارد و یکی از این قوانین این است که در ارتباط با یک URL باید یکسری اطلاعات باز گردد. URL یک درخواست ارزیابی شده و اطلاعاتی که برگردانده می‌شوند به عنوان پاسخ در نظر گرفته می‌شوند.

Rest API یک تراکنش درخواستی را تجزیه می‌کند. هر جزء یک بخش اساسی از این تراکنش را مشخص می‌کند. این که به صورت ماژولار است باعث می‌شود Rest API یک رویکرد انعطاف‌پذیر در نظر گرفته شود.

کلاینت می‌تواند با تعیین نوع درخواست HTTP (بر اساس پروتکل RFC 2616 هستند) که طیف گسترده زیر را شامل می‌شود به مسیر و منبع اطلاعاتی مد نظر درخواست خود را ارسال کند.

✔️ متد GET برای دریافت داده‌ها
✔️ متد PUT برای قرار دادن و تغییر وضعیت داده‌ها
✔️ متد DELETE برای حذف داده‌ها
✔️ متد POST برای ایجاد داده‌ها
✔️ متد Patch برای به‌روزرسانی داده‌ها


تفاوت پروتکل SOAP با REST API چیست؟

حال که با مفهوم REST API آشنا شدید و دانستید REST چیست تفاوت آن را با پروتکل SOAP توضیح می‌دهیم.

پروتکل‌های ساده انتقال داده‌ای مانند SOAP (Simple Object Access Protocol) امنیت خوبی دارند و امکان ادغام داده‌ها را فراهم می‌کنند. به علاوه SOAP می‌تواند ارتباطات ناموفق را بازیابی کند اما کار با آن هم مشکلات خود را دارد. در صورتی که REST انعطاف‌پذیرتر و پیاده‌سازی آن راحت‌تر است.

• از آنجایی که SOAP یک پروتکل بر پایه XML است، به برقراری ارتباط و ارائه خدمات به صورت XML وابسته است و تنها با XML می‌تواند کار کند، در صورتی که REST API همانطور که گفتیم با JSON ،XML، Text و غیره هم کار می‌کند و عملیات سریع‌تری را فراهم می‌کند.

• REST یک معماری است و SOAP یک پروتکل است.

• پروتکل SOAP نسبت به REST به پهنای‌باند بیشتری نیاز دارد و سرعت کمتری دارد.

• تفاوت دیگر آنها در نحوه جفت شدن این پروتکل‌ها است. اتصال و جفت شدن SOAP قوی است در حالی که برای REST این جفت شدن بدون تابعیت است. یعنی ماژول‌ها مستقل هستند و تغییر در یکی عملکرد سایر ماژول‌ها را مختل نمی‌کند. با جایگزینی، تغییر و اضافه شدن ماژول‌ها در REST تغییری در سیستم به وجود نمی‌آید.

 

ویژگی‌های REST API

این معماری که کارآمدترین روش برای یکپارچه‌سازی داده‌ها و منابع (برنامه‌های کاربردی) است، ویژگی های زیر را دارد:

• مقیاس‌پذیری:  در تراکنش REST API اطلاعات ذخیره نمی‌شوند و هر تراکنش بی‌تابعیت است بنابراین نیازی به سرورهای قدرتمند برای ذخیره اطلاعات کلاینت ندارد. همین مساله این معماری را برای هر درخواست مقیاس‌پذیر کرده است.

• معماری Rest بدون اینکه سایت‌های حال حاضر نیازی به بازسازی زیر ساختشان باشد کار می‌کند و نیازی به بازسازی وب‌سایت نیست و همین مساله این روش پرکاربردترین روش ادغام سرویس‌ها است.

• انعطاف‌پذیری و قابلیت حمل دارد. یعنی حتی اگر کلاینت و سرور روی سرورهای متفاوت اجرا (میزبانی) شوند کاربران به راحتی می‌توانند ارتباط برقرار کرده و درخواست خود را ارسال کنند.

• مستقل است. به دلیل جدا بودن کلاینت و سرور به راحتی می‌توان بخش‌های مختلف یک درخواست را به طور مستقل انجام داد. هر وظیفه به شکل مستقل انجام می‌شود و با انواع پلتفرم‌های عملیاتی سازگار است.


نتیجه‌گیری

در این مطلب با مفهوم REST API و نحوه عملکرد آن آشنا شدید. بعد از اینکه گفتیم REST API چیست، ویژگی‌های آن و نحوه ارسال درخواست و پاسخ را به شما توضیح دادیم. امیدوارم این مطلب به درک بهتر شما از REST API کمک کرده باشد.